Pieter Zouwen 
                                                               door: Caro Sicking
Beeldend KunstenaarOndanks de opkomst van de elektronica is papier nog steeds de belangrijkste informatiedrager.
Al sinds eeuwen vertrouwt de mens zijn diepste gevoelens en wonderbaarlijkste ontdekkingen aan het papier toe. Boeken zijn objecten die we niet alleen lezen, maar waar we ook aan ruiken en voelen. Voorzichtig betast de hand het met inkt bedrukte vezelvel, voordat we besluiten tot aankoop over te gaan.
En papier is geduldig; het draagt en verdraagt.
Enige jaren geleden heeft Pieter Zouwen het papier een nieuwe betekenis gegeven. Papier als informatiedrager. Maar niet van drukwerk, niet van schrift of tekens in inkt of kohl. Papier als informatiedrager van een vorm. De beelden van Pieter Zouwen worden laag voor laag opgebouwd uit papier, karton maché om precies te zijn.
Pieter Zouwen is geduldig. Het papier draagt de betekenis, het papier vormt het object. Grote organische vormen, ronde vormen meestal, stapelen zich op, herhalen zich. Vier haast identieke bakken-gevormd als halve eieren- hangen aan de muur, al naar gelang de ruimte worden ze gegroepeerd of zijn gesterkt in een lijn naar boven. Door de herhaling ontstaat een optische vervorming, een verspringing die beweging suggereert. Bijenwas vult de manden met een diepwarme transparante kleur. De beelden zijn kwetsbaar en dat voelen we. Onze hand betast voorzichtig het met lijm geharde vezelvel. Zacht als een vrouwenborst, een gemoed gevuld met melk voor de nakomeling, is de ‘mortiermoeder’. Tevens oogt het beeld als een siamees kanon waarvan de vormen alleen dienen om dodelijk ronde kogels af te vuren. Kleur, vorm en huid gebieden haast het beeld aan te raken om er zo achter te komen of er gevaar dreigt of dat we ons geborgen kunnen voelen. Behalve papier voorziet Zouwen ook ander materiaal van nieuws, andere betekenissen. Een groep ordners (gips), waarvoor het originele kantoorexemplaar als mal heeft gediend, is verworden tot dikke pijlen zonder staart, een archetypisch teken.